Kandydatura Aliny Kucharzewskiej na stanowisko burmistrza Czerwionki-Leszczyn

Podczas przedwyborczych rozważań, Czerwionka-Leszczyny stała się miejscem kolejnego zaskakującego wydarzenia. Alina Kucharzewska, znana dziennikarka i była rzeczniczka prasowa wojewody śląskiego, ogłosiła swój zamiar ubiegania się o stanowisko burmistrza tego miasta. Jest zdeterminowana, aby przyspieszyć rozwój Czerwionki-Leszczyn i wprowadzić nowe pomysły na poprawę jakości życia mieszkańców.

Wybory samorządowe w tym roku obiecują być niezwykle interesujące, nie tylko w Rybniku, ale również w Czerwionce-Leszczynach. Kucharzewska stanowi realne zagrożenie dla obecnego burmistrza Wiesława Janiszewskiego, pełniącego tę funkcję od ponad 16 lat. Swą kandydaturę zamierza zgłosić z ramienia niezależnego komitetu wyborców.

Co skłoniło ją do ubiegania się o to stanowisko? Jak sama wyjaśnia, od ponad dwóch dekad aktywnie uczestniczy w działaniach samorządu. Jako dziennikarka lokalnej telewizji, przez wiele lat promowała gminę, ale też obserwowała i krytykowała błędy w jej zarządzaniu. Jej artykuły i interwencje reporterskie często były jedynym sposobem na zwrócenie uwagi władz na problemy mieszkańców pozostawionych bez właściwej pomocy – tłumaczy Kucharzewska.